Bra att veta

Här kommer vi att samla information och länkar till diverse material som kan vara bra att veta rörande vår verksamhet, till exempel information om olika mått på rör, slang, anslutningar och mycket mer.

Diameter på slang och rör

Ofta när man pratar om storlek på rör och slang till spa säger man 1½ respektive 2 tum MEN var man ska mäta detta varierar en del… Det är INTE diametern över anslutningen / gängorna man mäter. När det gäller slang och rör som mäts i millimeter (omnämns ofta som metric size på engelska sidor) så mäter man alltid ytterdiametern (YD). Dvs, en slang med benämningen 50 mm har YD 50 mm.

Vår benämningYD mmYD tumID mmID tum
20 mm20 mm0.79 tum15 mm0.59 tum
32 mm32 mm1.26 tum25 mm0,98 tum
50 mm50 mm1.97 tum42 mm1.65 tum

När det gäller slang och rör som mäts i tum (omnämns ofta som imperial size på engelska sidor) så är det knepigare. Man utgår från innerdiametern (ID) men måtten som anges är inte alltid exakta, det vill säga en slang som anges som 1.0 tum behöver inte ha ID 1.0 tum. Däremot är ytterdiametern alltid den samma. Anledningen till detta är att det beror på tjockleken i godset på slangen / röret tillverkas i.

Vår benämningYD mmYD tumID mmID tum
0.50 tum21.0 mm0.83 tumca 15.5 mmca 0.61 tum
0.75 tum27.0 mm1.06 tumca 20 mmca 0.79 tum
1.0 tum33.4 mm1.32 tumca 25 mmca 0,98 tum
1.25 tum42.2 mm1.66 tum
1.50 tum48.3 mm1.90 tumca 40 mmca 1.57 tum
2.0 tum60.3 mm2.36 tumca 51 mmca 2.01 tum
2.5 tum73.0 mm2.86 tumca 61 mmca 2.40 tum
3.0 tum88.9 mm3.00 tumca 77 mmca 3.03 tum

 

Anslutningar mellan pump och rör/slang

Med anslutning menar vi kopplingen mellan slang/rör och pump. Oftast görs detta med hjälp av en gängad koppling på pumphuset och en löpande mutter som sitter på slangen / röret. Det finns pumpar som har en slangkopplingsvarianter istället, där slangen fästs med hjälp av t.ex. en slangklämma på pumpen. TBD

Frame size / ram storlek, 48F respektive 56F

När man har med framför allt amerikanska pumpar att göra så brukar man prata om frame size . Det finns två modeller, 48 respektive 56. Ibland benämns dessa 48F respektive 56F. Det man pratar om är avståndet mellan skruvhålen som används för att fästa pumphuset vid pumpen. Frame size 48 innebär 92 mm / 3.62 tum och frame size 56 innebär 102 mm / 4.02 tum Detta är ett mått ni behöver ha koll på när ni ska beställa pumphus mm till pumpar av märken så som Waterway, EMG och Aqua-Flo. Pumpar med frame size 56 är helt enkelt lite större än pumpar med frame size 48.

Amerikansk och Europeisk motor

En motor avsedd för den amerikanska marknaden saknar externa kylflänsar, den är oftast helt slät. Dessa går oftast att ersätta med motsvarande motorer / pumpar som har kylflänsar (de amerikanska motorerna är hyfsat dyra inom EU). Värt att hålla koll på är att de amerikanska oftast är något mindre i höjd / bredd.

Montera av / på pumphus och impeller (pumphjul)

Denna beskrivning är applicerbar för de flesta pumpar, t.ex. alla (som vi känner till) från LX Whirlpool, Aqua-Flo, Waterway, mfl. För att montera och demontera pumphuset så behöver du: – Ta bort fronten på pumphuset. – Ta bort impellern. Den skruvas normalt av/på axeln. Det brukar sitta ett mejselspår i axeln vid fläkten som kan användas för att hålla axeln stilla. – Ta bort fläktkåpan för att komma åt de fyra skruvar som håller pumphuset på plats. Skruvarna sitter ca 104 mm ifrån varandra. Det ni behöver tänka på innan ni beställer / byter pumphus är att mäta avstånd mellan fästpunkterna samt diameter på pumpaxeln. Sedan är det givetvis viktigt att ha samma dimensioner och placering på anslutningarna på det nya pumphuset.

Hur man byter pump

Att byta pump är egentligen en enkel procedur men då det ofta är svårt att komma åt kan det komplicera det hela. Nedan följer en generisk steg för steg instruktion om vad man behöver göra. Observera att det kan se olika ut för olika tillverkare av pump / spabad!

  • Stäng av strömmen till badet – se helst till att säkringarna är avstängda
  • Stäng ventilerna före och efter pumpen – om det saknas ventiler så måste du tömma badet innan du forsätter
  • Skruva loss muttrarna till rör/slang, försök ta hand om vattnet som rinner ut
    • Om du stängt ventilerna men det fortsätter att rinna så kan någon av ventilerna vara trasig. Då behöver du troligtvis tömma badet i alla fall
  • Skruva loss pumpen/motorn från spabadet. Sitter oftast fast med 4 skruvar/muttrar på den nedre delen av elmotorn.
  • Strömsladden kan lossas antingen vid pumpen eller vid kontrollsystemet. Om pumpen du ska sätta dit har samma kontakt som din gamla sladd så är det enklast att lossa vid kontrollsystemet, med andra ord, bara ersätta den gamla sladden med den nya. Om den nya pumpen saknar sladd eller har en annan kontakt så kan det vara enklare att återanvända den gamla sladden, det vill säga att koppla om det vid pumpen.

När ovanstående är gjort, så är det bara att upprepa det hela i motsatt ordning för att få den nya pumpen på plats. Se till att kontroller att det blir tätt när du skruvat åt alla muttrar och öppnat ventiler / fyllt på vattnet.

Hur man luftar pumpen

Ibland kan man råka ut för att det blir luft stående i pumphuset. Om det sker, så kommer inte pumpen att fungera som den ska. Då ska pumpen luftas (engelska prime), det vill säga, man ska få bort luften från pumphuset. Här hittar ni ett exempel på hur man kan göra det.