Fri frakt från 1000 kr!
Betala med faktura/swish/kontokort!
Rabattkod i kassan - villaspa ger dig 5%
Frågor? Maila eller ring oss!
0 KR

Your Cart

Secure checkout

Det är väldigt vanligt att vi får frågor kring att uppvärmningen inte fungerar i spabad. I denna artikel beskriver vi hur du kan felsöka problem med uppvärmningen i ditt spabad!

Det kan vara allt från att det inte blir någon värme alls, till att värmen aldrig slår av utan värmer tills systemet stänger ner sig själv pga överhettning.

Vi beskriver några vanliga felscenarion samt ger dig guidning med felsökningen!

Vi förutsätter att detta fel inte är relaterat till att säkring eller jordfelsbrytaren går, om så är fallet, läs Jordfelsbrytaren löser ut eller säkring som går.

OBS! Stor del av felsökningen nedan räknas som att arbeta med fast elinstallation och får bara genomföras av en elinstallatör! Läs mer på Elsäkerhetsverket.

Värmaren går inte igång - badet blir inte varmt

Vinterbad - illustration av att uppvärmningen av spabadet inte fungerar som det ska
12406862 - the winter swimming man in the ice-hole

Om badet inte blir varmt, så beror det oftast på någon av följande orsaker.

Värmeelementet är trasigt

I värmaren sitter det ett värmeelement, typ som en doppvärmare. Om dennar har givit upp, så att strömmen inte längre kan passera värmaren, så blir det ingen värme i vattnet. Om det är spänning fram till värmaren, men ingen ström som passerar, så behöver man byta antingen värmeelementet eller hela värmaren.

Du hittar det du behöver: Värmeelement samt Kompletta värmare

Cirkulationen fungerar inte som den ska

Detta kan bero på att cirkulationspumpen inte fungerar, eller att någonting stoppar vattenflödet, t.ex. smutsiga filter, igensatta rör, eller dylikt. Testa alltid att ta ut filtret för att se om flödet ökar.

Kontrollera att cirkulationspumpen fungerar, om den inte fungerar så hittar du nya pumpar i dessa två kategorier: Cirkulationspumpar och Pumpar med två hastigheter

Fel på temperatur sensorer

Om temperatur sensorer i badet är trasiga fungerar inte uppvärmningen. Kontrollera följande:

  • Att temperaturen som är angiven i displayen är rätt (mät med annan termometer).
  • Det finns ofta en indikator (t.ex. en lysdiod) som indikerar att värmaren SKA vara igång. Denna bör alltid vara igång om den inställda temperaturen är lägre än den faktiska temperaturen. Om vattnet är kallare än det ska vara men denna indikator är släckt, så kan det vara fel på en sensor.

Här hittar du diverse temperatur givare: Sensorer

Fel på flödes- eller tryckgivare

I vissa bad sitter det flödes- eller tryckgivare. Deras syfte är att stänga av värmaren om det saknas vatten eller tillräckligt flöde av vatten. Om vatten och flöde finns, men värmaren inte går igång, så kan det vara fel på denna givare.

Här hittar du diverse givare: Flödesgivare och Tryckgivare

Fel på kretskortet / styrboxen

Om du testat alla sakerna ovan och inte hittat något fel, så är det troligtvis fel på kretskortet i styrboxen. Det sitter ett relä som slår av/på strömmen till värmaren och om det reläet går sönder i "av" läge, så försöker styrboxen slå på värmen (och tror att den gjort det) men det kommer inte fram någon ström/spänning till värmaren. Detta kan du kontrollera genom att titta på

Om detta är fallet för dig, så behöver du byta kretskort: Kretskort

Värmaren slår aldrig av - överhettning

Om badet inte slutar värma, utan det blir så varmt att det istället slår ifrån pga överhettning, så beror det oftast på någon av följande två fel.

Fel på temperatur sensorer

Om temperatur sensorer i badet är trasiga fungerar inte uppvärmningen. Kontrollera följande:

  • Att temperaturen som är angiven i displayen är rätt (mät med annan termometer).
  • Det finns ofta en indikator (t.ex. en lysdiod) som indikerar att värmaren SKA vara igång. Denna bör alltid vara igång om den inställda temperaturen är lägre än den faktiska temperaturen. Om vattnet är varmare än det ska vara men denna indikator är tänd, så kan det vara fel på en sensor och badet får inte information om att värmaren ska stängas av.

Här hittar du diverse temperatur givare: Sensorer

Fel på kretskortet / styrboxen

Om du testat alla sakerna ovan och inte hittat något fel, så är det troligtvis fel på kretskortet i styrboxen. Det sitter ett relä som slår av/på strömmen till värmaren. Om det reläet går sönder i "på" läge, så matas ström/spänning fram till värmaren hela tiden, oavsett om det borde vara avstängt eller inte. Om vi vänd på resonemanget från ovan (fel på temperatur sensorer och indikator/lysdiod):

  • Det finns ofta en indikator (t.ex. en lysdiod) som indikerar att värmaren SKA vara igång. Denna bör alltid vara igång om den inställda temperaturen är lägre än den faktiska temperaturen. Om vattnet är varmare än det ska vara och denna indikator är släckt, så kan det vara fel på kretskortet, dvs, relät till värmaren bryter inte strömmen som det ska.

Om detta är fallet för dig, så behöver du byta kretskort: KretskortKvalitet till rätt pris och snabba leveranser!

När du gör ett köp hos oss garanteras du en trygg och säker affär!

OM OSS

Villa Spa Sweden AB
Industrivägen 9
29439 Sölvesborg

Org. Nr: 556836-2262

Tel: 0456-405566Email: info@villaspa.se

BETALA SÄKERT

Betala säkert med t.ex. faktura, kontokort, swish mm via Svea!
© Villa Spa - All Rights Reserved
cartphonemagnifiercross